Kansanparantajien perinteikästä verikuppausta Hämeenlinnan Kaurialassa

Kysy lisää tai varaa aika kuppaukseen

Verikuppaus on vanha kansanparannuskeino. Hämeenlinnan Kaurialassa palveleva Kunto-Fysio tarjoaa fysioterapia- ja hierontapalveluiden lisäksi asiakkailleen myös perinteikästä ja tehokasta kuppausta.


Suomessa kuppausta on harjoitettu 1400-luvulta lähtien. Hoitomuoto perustuu klassiseen humoraaliopin mukaiseen käsitykseen neljästä ihmisessä olevasta perusnesteestä; verestä, limasta sekä mustasta ja keltaisesta sapesta.

Nämä nesteet saattavat joutua epätasapainoon, jolloin kehossa ilmenee sairauksia ja vaivoja. Kuppauksessa hoidettavasta potilaasta poistetaan 300–600 ml laskimoverta kuppaussarvien avulla. Välineenä voidaan käyttää myös imukuppeja, jotka imeytetään ihoon vetämään verta alipaineen avulla.

Miten kuppaus vaikuttaa?

Kansanparannuksessa kuppausta on perinteisesti käytetty ”pahan” ja ”sairaan” veren poistamiseen elimistöstä. Nykytietämyksellä voidaan myös ajatella, että raukea ja hyvä olo kuppauksen jälkeen aiheutuu endorfiinihormonin erityksestä, jonka kuppauskäsittely saa aikaan.


Kuppaus aloitetaan rentoutumalla 10–20 minuuttia saunan lämmössä, jolloin pintaverenkierto vilkastuu. Tämän jälkeen hoidettava asettuu makuulle saunan pesutilan laverille, ja kuppausimukupit asetetaan tiettyihin kohtiin raajoissa ja kehossa.


Hoidon kesto on noin 60 minuuttia, jonka jälkeen on tarvittaessa mahdollisuus rentoutua ja levätä jonkin aikaa. Myös nesteytyksestä huolehditaan. Kuppauksen jälkeen välineet puhdistetaan huolellisesti ja ne desinfioidaan autoklavoinnilla.

Kuppaus sopii lähes kaikille – varaa aikasi!

Kuppaus sopii lähes kaikille. Verenvuototautia sairastaville tai verenohennuslääkitystä käyttäville kuppausta ei kuitenkaan suositella. Vuoden aikana kupattavana voi käydä yhdestä kahteen kertaa.


Mikäli mietit, onko kuppaus oikea hoito sinulla tai haluat lisätietoa hoitometodista, ota meihin rohkeasti yhteyttä. Pyrimme vastaamaan kaikkiin kysymyksiisi.


Kunto-Fysiossa kuppausta tarjoaa siihen perehtynyt ja kouluttautunut kuntohoitaja Esa Helander. Varaa aikasi puhelimitse 03 616 5315 tai kätevästi sähköisellä ajanvarauksella.

Varaa aikasi netistä